вторник, 4 август 2009 г.

България тепърва навлиза в рецесията


"УниКредит Груп" обяви в най-новото си проучване за икономиките на страните от ЕС, че икономическият спад в България ще продължи и през второто и третото тримесечие на 2009 година, информира Стандарт.

Всички индикатори говорят за задълбочаване на рецесията, се посочва в доклад на финансовата институция. Според него се забелязва спад във фирмите, работещи с продукция за износ. Работното време в този сектор се съкращава на четири дни седмично, за да се избегне закриването на работни места. Колапсът на външното търсене оказва отрицателно влияние и върху развитието на други свързани сектори като бизнес-услугите и транспортния сектор, пише още в доклада.

Сферите, които преди печелеха от бума на инвестиции, също са на минус сега при липса на свежо финансиране. Разходите по обслужване на дълговете пък са причина да се свива потреблението, въпреки по-ниската инфлация. Като се прибави и безработицата налице са всички предпоставки да не може да бъде спрян спадът в икономиката, смятат анализаторите.

В същото време "УниКредит Груп" не е успяла да намери индикатори, че българската икономика вече е достигнала дъното, което е и основният аргумент да прогнозира, че спадът ще продължи и през второто и третото тримесечие. Според анализа доскоро в страната се отричаше да има криза, тъй като очевидно предишното правителство се страхуваше, че това ще се отрази зле на рейтинга му няколко месеца преди парламентарните избори. В резултат - стимулиращите икономиката пакети, които бяха приети, не се оказаха достатъчни, за да се компенсира задълбочаващата се рецесия.

Според "УниКредит Груп" е изключително важно, новото правителство на Бойко Борисов да започне преговори с МВФ за спасителния пакет, както и да преразгледа бюджета за 2009 година.

Actualno.com

0 коментара to “България тепърва навлиза в рецесията”

Публикуване на коментар

 

Новини от България Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger