неделя, 9 август 2009 г.

Наслука


Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов откри тази сутрин новия ловен сезон в ловно стопанство "Балчик", село Батово, до курортен комплекс "Албена". На събитието присъства и заместник-председателят на Комисията по земеделие и гори Емил Димитров.

130 хил. души могат да ловуват. Вече има нов начин на финансиране на ловно-стопанските дейности по закон - въведе се годишна вноска за стопанисване на дивеча, която се определя ежегодно. Освен това, ловецът плаща такса за ползване на дивеча при лов и тя остава в сдруженията. Това заяви председателят на Съюза на ловците и риболовците Иван Петков. „За първи път е осигурена една сериозна сума за стопанисване на дивеча - по моя преценка, тя е някъде около 5-6 млн. лв., които са средства на ловците - тези средства остават в самите сдружения за стопанисване на дивеча", предаде агенция Кросс.

Служителите на държавната агенция по горите ще следят да няма бракониерство, съобщи зам.-председателят на Агенцията Валентин Карамфилов.

"Всички служители по охраната и тези, които имат пагон на ниво районни директори, директори на горски ловни стопанства, включително и целия състав на Държавната агенция по горите, няма да ловуват тези два дни, а ще бъдат на места - там, където са ловците, за срещи с тях и естествено за упражняване на контрол, за да няма бракониерски прояви. Желая наслука на всички ловци", каза Карамфилов.

Нека припмним, че в България ловът и риболовът стават регулирани със закон още през ХІХ в. Благодарение на грижата за дивеча, популацията му е под наблюдение, определени са ловни сезони, създадени са горски и ловни стопанства, лесничейства и държавни дивечоразвъдни станции, където се отглежда едър и дребен дивеч: мечки, тибетски як, благороден елен, сърна, дива свиня, дива коза, муфлон, глухар, зайци, яребици, фазани, пъдпъдъци и други ловни видове с високи трофейни качества. Българските ловни трофеи са печелили много престижни международни награди.

През седемдесетте години на двадесети век ловът от хоби се превърна и в печеливша стопанска дейност и доходоносен бизнес. Започна бързото развитие на ловния международен туризъм, като една от формите на алтернативния туризъм.

Запалените ловци у нас вече са над 130 хиляди. Годишно България посреща около 3000 чуждестранни граждани. Повечето чуждестранни гости, избрали България за ловен туризъм, са от Германия, Франция, Австрия, Белгия и Испания. Не липсва интерес обаче и от страна на италианци и гърци. Те ловуват предимно птици и дребен дивеч. Дребният дивеч също е сред предпочитаните от българските ловци.

Стартът на сезон 2009/2010 ще даде възможност и за отстрел на вреден дивеч. И, при повече късмет, за богати трапези сред природата.

Actualno.com

0 коментара to “Наслука”

Публикуване на коментар

 

Новини от България Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger