вторник, 4 август 2009 г.

Археолози откриха уникални монети на Василий Българоубиец


Уникални златни монети на византийския император Василий Втори известен в българската история като Българоубиец, откриха археолозите на д-р Красимир Лещаков в Ябълково, предаде haskovo.net.

Монетите са две, изключително запазени, с нетипична тежест. Всяка тежи минимум 4 грама, а според специалисти колекционерите биха платили стотици хиляди долари за една от тях. На лицевата страна на всяка монета е изобразен император Василий Втори заедно със сина си, а на обратната страна по традиция е Исус Христос.

Монетите са толкова добре запазени, че се виждат морфологичните белези по лицата на имперското семейство, а надписите се четат съвсем ясно. В българската нумизматична наука монети от такъв тип са откривани съвсем рядко и нито една от тях не е в подобно добро състояние.

"Това не са пари за разплащане", категоричен е археологът доц. д-р Красимир Лещаков, който ръководи вече 10-та година разкопките край Ябълково. Според него става дума за лимитирана серия монети от самото начало на 11-ти век които са били изсечени, за да се отбележи просперитета на империята или постигнат важен външнополитически успех.

По това време империята може да се похвали с отблъскване на арабската експанзия към границите и сриването на най-опасния си съперник - Първото българско царство. Както е известно, след 50 годишна методична офанзива, именно Василий Втори покорява България.

Откриването на монетите е станало съвсем случайно, при оран в зоната около разкопките. Не е изключено да има още, предполага Лещаков. Намерението на археолозите е находките да красят новия исторически музей в Хасково, който според археолога предстои да бъде открит в бившия тютюнев склад до градската градина. Идеята сградата да се превърне в културна институция наистина витаеше сред общинската администрация.

Ценната средновековна находка съвпада с други открития от епохата на ранния неолит. Експедицията на Лещаков всъщност изследва епохата на каменната ера край Ябълково.

Мястото не е избрано случайно. Според преподавателя от Софийския университет "Св. Климент Охридски", край Ябълково е най-старото селище в цяла Европа. То е датирано отпреди 8 000 години, като откритите останки от сгради свидетелстват за уседнал живот и високо развито занаятчийство и търговия. Анализът е потвърден с радиокарбоново датиране, извършено в Оксфорд, Великобритания.

Това преобръща цялата представа за праисторията по нашите земи, смятат историците. За съжаление разкопките ще завършат през октомври, когато през зоната започва строежа на автомагистрала Марица. "Разкопките тази година трябваше да започнат през април, но по политически причини ни пуснаха да копаем едва през юни", каза със съжаление ученият.

Строежът на магистралата вероятно ще погребе под себе си останките на най стария открит град в Европа.

Actualno.com

0 коментара to “Археолози откриха уникални монети на Василий Българоубиец”

Публикуване на коментар

 

Новини от България Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger